Vidalı kazıklar 1830’lu yıllarda, yani yaklaşık olarak 200 yıl önce İngiliz mühendis Alexander Mitchell tarafından deniz fenerleri inşasında kullanılmak üzere geliştirilen, inşaat sektörüne yeni bir bakış açısı getiren, esnek, göreceli olarak daha maliyet-etkin, kullanılması kolay ve hızlı bir teknolojik yeniliktir.
İlk kullanılmaya başlanmasından günümüze kadar geçen sürede, teknolojideki gelişmelere paralel olarak vidalı kazıklar ve yerleştirilmesinde kullanılan donanım ile test ve ölçüm cihazları da büyük gelişmeler göstermiş ve günümüzde esnek ve çevre dostu olan vidalı kazıklar ulaşım, haberleşme ve mühendislik gibi birçok alanda maliyet etkin bir teknolojik çözüm haline gelmiştir.
Vidalı kazık teknolojisi, bir seri düşük açılı dairesel çelik tabakaların kaynak yöntemiyle galvaniz kaplı çelik bir şaft üzerine tutturulmasıdır. Vidalı kazıkların çapları ve uzunlukları değişkendir ve elde taşınabilen veya makineye monte edilmiş elektrik ve/veya hidrolikle çalışan sondaj makinaları kullanılarak toprağa vidalanırlar.
Vidalı kazıkların bir diğer özelliği de her inşaat alanındaki toprak yapısına uygun olarak imal edilebilmeleridir. Yerleştirme esnasında yeterli kapasitenin kullanıldığını doğrulamak maksadıyla tork değerleri kaydedilir. Yerleştirme esnasında kapasite ve doğru kullanımı teyit etmek maksadıyla gerektiğinde inşaat sahasında gerilim ve yük testleri yapılabilir.
Otoban ve demiryolları inşasında zaman kısıtlamaları, çevresel sınırlamalar ve ulaşılması zor olan alanlardan kaynaklanan nedenlerle mühendisler giderek artan oranda vidalı kazık kullanımına yönelmektedirler.